LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Limitovaná edice hodinek Montblanc 1858: Chronograf zvaný Origins

Montblanc vzdává hold počátkům manufaktury Minerva a představuje nové hodinky Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins Limited Edition 100 – reedici 46milimetrového vojenského jednotlačítkového chronografu z 30. let, který byl osazen kalibrem 19-09CH.

Zákazníci či novináři, kteří navštíví muzeum manufaktury ve švýcarském městečku Villeret, jsou často překvapeni nadčasovostí a krásou 46milimetrového vojenského jednotlačítkového chronografu Minerva z 30. let minulého století. Tyto hodinky s černým ciferníkem a luminiscenčními vintage prvky se staly hlavní inspirací pro celou kolekci Montblanc 1858. Odtud také pramení název hodinek Origins (z angl. původ, počátek). Při jejich konstrukci, od ciferníku, přes strojek, až po samotné pouzdro, byl vzat v úvahu každý detail původního modelu, avšak v případě reedice jde Montblanc ještě dál.

Manufaktura Minerva, přední odborník na výrobu profesionálních hodinek a stopek, vyvinula ve 30. letech minulého století 46milimetrový jednotlačítkový chronograf určený armádě. Tyto legendární hodinky měly velké pouzdro, které bylo na tehdejší dobu velmi neobvyklé. Právě velikost pouzdra umožnila hodinářům integrovat kalibr 19-09, strojek o rozměru 19 pařížských linek vyvinutý v roce 1909 a původně určený kapesním hodinkám. Na rozdíl od kulatého oblázkového tvaru kapesních hodinek bylo pouzdro chronografu speciálně vytvořeno pro náramkové hodinky, což vedlo k obzvláště modernímu vzhledu, který propojil potřebné pohodlí s ergonomií. Původní hodinky měly černý ciferník s dvojicí sčítačů a s katedrálními ručkami potaženými luminiscenční vrstvou Super-LumiNova?. Byly navrženy pro vojenské účely a poskytovaly výbornou čitelnost ve dne i v noci.

Historický kalibr Minerva 19-09CH – 30. září 1909 (Archiv/Montblanc)

Kontrolní kniha hodinářských strojků N°7, strana 164 – 30. září 1909 (Archiv/Montblanc)

Hodinky Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins Limited Edition 100

Nová limitovaná edice hodinek Montblanc je inspirovaná 46milimetrovým vojenským jednotlačítkovým chronografem z 30. let 20. století a vzdává hold prvopočátkům výroby v manufaktuře Minerva. Hodinky zachovávají klíčové elementy původního modelu, avšak doplněné o vintage prvky jdou daleko za hranice pouhé reedice. Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins je vybavený mechanickým strojkem MB M16.29 s chronografem ovládaným jedním tlačítkem. Ten je usazen do 46milimetrového pouzdra vyrobeného ze speciální slitiny bronzu, které doplňuje výklopné dýnko, typické pro oficírské hodinky. Hodinky mají černý ciferník s vintage nádechem a béžovými prvky, a také perfektně sladěný hnědý řemínek z aligátoří kůže Sfumato.

Pouzdro hodinek Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins bylo vyrobeno ze speciální slitiny bronzu, která postupem času získává atraktivní patinu a připomíná tak historické vybavení badatelů. Stejně jako u klasických kapesních hodinek bylo přidáno výklopné dýnko, chránící strojek, zdobené výraznými rytinami z obou stran. Na vnější straně dýnka je portrét bohyně Minervy. Jeho vnitřek pak nese nápis „Ré-édition du chronographe militaire Minerva des années 1930 doté d’un calibre fait main dans la pure tradition horlog?re suisse“ (Reedice vojenského chronografu Minerva z 30. let 20. století vybavená ručně vyrobeným kalibrem navazujícím na čistě švýcarskou hodinářskou tradici).

?Ke znázornění bohyně Minervy na vnější straně výklopného dýnka použil Montblanc velmi inovativní techniku, která umožňuje vytvoření autentické trojrozměrné kresby s hloubkou a realismem podobajícím se fotografii. Protože je dýnko vyrobeno z titanu, kov musí být nejprve strukturován, což znamená, že dekorace se vyrývá laserem s ohledem na reliéf kresby. Následně je pomocí laseru dosaženo požadované matné a lesklé povrchové úpravy. Na závěr přichází fáze barvení. Barvy jsou vytvářeny laserově generovanou oxidací. Výsledná získaná (a požadovaná) barva je určena úrovní oxidace. Montblanc je jedním z nejpokrokovějších švýcarských hodinářských domů, kteří technologii využívají na tak velkém povrchu. Tato inovace kráčí ruku v ruce s objevitelským duchem značky.

Vyklopením dýnka je odhalena krása chronografového kalibru MB M16.29, která je autentickou rekonstrukcí kalibru Minerva z počátku minulého století. U této limitované edice je provedení strojku obzvláště pozoruhodné, protože základní deska a můstky byly zhotoveny z Maillechortu – ze slitiny nazývané alpaka, špičkového tradičního materiálu kdysi používaného ve strojcích hodinek Minerva. Maillechort dává povrchu spíše nažloutlou úpravu v porovnání s dnes běžně užívanou rhodiovou vrstvou. Tradiční povrchové úpravy, jako jsou ženevské pruhy Côtes de Gen?ve, leštění, zkosení vnitřních hran můstků či perlage, jsou samozřejmě prováděny v manufaktuře Montblanc ve švýcarském Villeret.

Stejně jako původní kalibr chronografu, MB M16.29 je vybaven ikonickým můstkem ve tvaru V (jehož design je chráněn od roku 1912), palcovým rozdělovačem, horizontální spojkou a tradiční frekvencí 18 000 kyvů za hodinu. Na počest historických strojků je „šipka“ Minervy viditelná na konci páky ovládající funkce chronografu.

Hodinky mají černý ciferník s kontrastními katedrálovými ručičkami v barvě růžového zlata a číslicemi s béžovou barvou, pokrytou vrstvou Super-LumiNova? pro lepší čitelnost ve tmě. Přidané vrstvy luminiscence vylepšují čitelnost také na arabských číslicích i na hodinové a minutové ručce. Pocta původnímu chronografu je evidentní i v podobě loga Minervy na ciferníku, které je symetricky umístěno na pozici šesté hodiny, pod historickým logem Montblanc.

Mezi další detaily s vintage nádechem patří bi-compax registry s velkými i malými sekundovými a minutovými sčítači a také klasická minutová stupnice v designu pražců. Všechny tyto detaily jsou reprodukcí původního designu.

Hodinky Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins jsou doplněny o hnědý vintage řemínek z aligátoří kůže Sfumato s béžovým prošíváním. Edice je limitována pouze na sto kusů.

O manufaktuře Montblanc ve Villeretu

Manufaktura Montblanc ve švýcarském městečku Villeret je mimořádným místem, které disponuje know-how, kompletní technologií a stroji na výrobu hodinkových strojků od A po Z. Díky tomu jsou všechny hlavní komponenty, jako základny a můstky z alpaky, vlastní a tradičně ručně zdobené.

Manufaktura Montblanc ve Villeret je také jednou z mála, která dokáže pro své strojky produkovat vlásky a následně vytvářet setrvačky, tedy srdce celého hodinového strojku, který řídí jeho chod a přesnost. Ve světě hodinářství je jen málo míst, jako je Villeret. Od sklepa, kde najdete surové tyče z různých kovů, až po nejvyšší patra, kde hodináři montují strojky a dokončují hodinky.

Před finální montáží projde každý komponent dílnou na opracování, kde jsou aplikovány finiše jako jsou pruhy Côtes de Gen?ve, srážení vnitřních hran, perlage a fasetování podle tradičních technik, stále se tu také používají stonky hořců pro finální leštění.

Montblanc – švýcarský hodinář od roku 1858

Hodinářská značka Montblanc je postavena na jedinečném uspořádání, které využívá dvě oddělená výrobní sídla v Le Locle a ve Villeretu ve švýcarských horách Jura.

Tradice výroby hodinek Montblanc začala v roce 1858, kdy Charles-Yvan Robert založil dílnu na výrobu hodinek v údolí Saint-Imier. Tím byla započata historická éra Minervy. Na konci 19. století začaly být kapesní hodinky uznávané díky systému natahování korunkou. Úspěch manufaktury Minerva vedl k tomu, že se během 20. století stala předním expertem na výrobu profesionálních hodinek (stopky a chronografy) pro měření malých časových intervalů s vysokou přesností.

Dnes hodinky Montblanc pokračují ve více než 160leté tradici Minervy prostřednictvím čtyř produktových řad hodinek: Star Legacy, Heritage, TimeWalker a Montblanc 1858, které pojí minulost se současností prostřednictvím designu, stylu a technických inovací.

Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins Limited Edition 100

Ident. 128506

Kalibr Montblanc Manufacture Calibre MB M16.29

Typ chodu Manuální nátah

Chronograf Jednotlačítkový chronograf s palcovým rozdělovačem a horizontální spojkou

Rozměry Průměr = 38,40 mm; výška = 6.30 mm

Počet komponentů 252

Počet rubínů 22

Rezerva chodu Přibližně 50 hodin

Krok Kotvový krok, průměr = 14.,5 mm; moment setrvačnosti = 59 mgcm?

Frekvence 18,000 A/h (2.5 Hz)

Setrvačka S Phillipsovou koncovou křivkou

Kolo Surový Maillechort (alpaka) s dekorací perlage na obou stranách

Číselník Hodiny a minuty od středu

Malá sekundová ručka na 9. hodině

Sekundová ručka chronografu od středu číselníku

30minutový čítač – na třetí hodině

Pouzdro Speciální slitina bronzu s leštěným a saténovým povrchem

Sklo Odolné proti poškrábání, klenuté safírové sklíčko s antireflexní vrstvou

Dýnko Šroubovací, titanové dýnko v bronzovém provedení s vložkou ze safírového skla

Bronzem potažené, výklopné dýnko z titanu, oboustranně vyryté, portrét bohyně Minervy na vnější straně a nápis „Ré-édition du chronographe militaire Minerva des années 1930 doté d’un calibre fait main dans la pure tradition horlog?re Suisse.“ (Reedice vojenského chronografu Minerva z 30. let 20. století vybavená ručně vyrobeným kalibrem navazujícím na čistě švýcarskou hodinářskou tradici.) na vnitřní straně.

Rozměr Průměr = 46 mm; výška = 14.50 mm

Vodotěsnost 3 bary

Korunka Vroubkovaná, bronzová s emblémem značky Montblanc

Tlačítka Monopusher chronograf integrovaný do korunky

Ciferník Černý lakovaný ciferník s béžovými, luminiscenčními arabskými číslicemi, katedrálovými hodinovými a minutovými ručičkami v tónech růžového zlata a béžové, bílá vteřinová ručička, bílé vteřinové a minutové ručičky chronografu, historické logo Montblanc na dvanácté hodině, originální logo Minervy na šesté hodině.

Řemínek Hnědá aligátoří kůže Sfumato s béžovým prošíváním, ocelovou jehlovou sponou s bronzovým povrchem.

Limitovaná edice 100 kusů

Certifikováno laboratorním testem Montblanc – Laboratory Test 500