LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Zaklínadlo s názvem rekuperace

Kolem větrání s rekuperací je pořád hodně otázek, které často kladou investoři zaměstnancům stavebních firem. Alespoň na část z nich se vám pokusí odpovědět následující řádky.

Větrání s rekuperací tepla zajišťuje dostatečnou výměnu vzduchu bez nutnosti otevírat okna. Právě větrání pomocí občasného otevírání oken je v dokonale izolovaných domech včetně dřevostaveb nedostačující.

Princip větrání s rekuperací je zcela jednoduchý

Běžné větrání funguje na principu propojení soustavy dvou ventilátorů. Do objektu se tak dostává přesná dávka vzduchu. Tento systém se propojuje s čidly kvality vzduchu, které dokáží měnit průtoky vzduchu podle měnící se koncentrace (CO?), vlhkosti a odérů vznikajících uvnitř bytu (WC, koupelny, kuchyně).

Rekuperační jednotka se vloží mezi tyto dva ventilátory, a tím zefektivňuje celý koncept i po stránce finanční.

Jednotky lze různě naprogramovat. Asi nejkomfortnější je z uživatelského hlediska plně automatické spínání větrání pomocí čidel kvality vzduchu (CO?, vlhkosti). Ta vyhodnotí, jaký výkon je v danou chvíli potřeba. Další možností je spínání výkonu tlačítkem (typicky WC, koupelna), které však neumožní změny výkonu v čase, jako je tomu u čidel. Každá rekuperační jednotka má možnost tzv. „týdenního programu“, ve kterém si uživatel nastaví čas a výkon spínání. Toto nastavení je však hrubší a je nutné počítat s tím, že uživatel bude upravovat nastavení pouze sugestivně.

Proč větrání s rekuperací?

Důvody větrání mohou být různé – odvod odérů z kuchyně při vaření, odsávání vlhkosti z koupelny nebo přívod čerstvého vzduchu do ložnic během noci.

Čerstvý venkovní vzduch přejde přes rekuperační jednotku dovnitř a proti němu vede proud s odvodním, znehodnoceným, vzduchem z bytu. Každý vzduch má svoji samostatnou trasu, proto se nikdy nemísí, pouze si předají teplo. Předání probíhá přes stěnu jednotky, tvořenou tenkými vrstvami plastových desek.

Nedochází tedy k přenosu pachů ani bacilů či virů. Pokud je nějaký člen rodiny nemocný, dokážete pomocí jednotky zajistit vyšší výměnu vzduchu, a tím snížit koncentraci bacilů ve vzduchu a snížit tak riziko přenosu.


Každá větrací jednotka je vybavena filtrací, díky které zbavuje vzduch prachových a jiných jemných částic, které se vzduchem přicházejí zvenčí. To oceňují zejména astmatici a alergici, pro které je prakticky nemožné v době výskytu alergenů ve vzduchu otevírat okna a vyvětrat.

Kudy vedou vzduchovody?

Vzduchovody nejčastěji vedou v podhledech. Od jednotky vede hlavní rozvod středem domu a do místností se napojují buď přívody a odsávání. Přívody se napojují do pobytových místností (obývací pokoje, ložnice, pracovny) a odsávání se instaluje do odpadních místností (koupelny, WC, kuchyně).

Důležité je i to, aby vzduchotechnika nezpůsobovala hluk a nešířila ho po domě.

Díky vhodnému připojení a tlumícím prvkům v potrubí nevznikají ani přeslechy, ani vysoká hlučnost od ventilátorů. Díky tomu je dům optimálně větraný po celý den a bez hlučnosti z venkovního prostředí. To se hodí především v městských a příměstských částech.

Nucené větrání lze instalovat i do již hotové dřevostavby

Dodatečné instalace větracích systémů se běžně provádějí bez výraznějších omezení. Menší problém může nastat při instalaci rozvodů s ohledem na hotovou stavbu. Nicméně díky moderní technologii, kterou využívá firma Zehnder ani to není problém. Větrací rozvody se instalují do podhledů a odvětrávací otvory se zakrývají designovými mřížkami.