LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Hodinky Montblanc 1858 Geosphere inspirované pouští

Po horolezectví, objevování lesů a prozkoumávání ledovců našla nová kolekce hodinek Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition 1858 inspiraci v barvách pouště. Tento ústřední motiv je poctou horolezci a průzkumníkovi Reinholdu Messnerovi a jeho 2 000 km dlouhému treku přes poušť Gobi, na který se v roce 2004 vydal sám v extrémních podmínkách mrazivé zimy i letního žáru.

Od vojenských chronografů a průzkumnického ducha až po hodinky Montblanc 1858

Přesné, čitelné a robustní, určené do extrémních podmínek, takové byly legendární profesionální vojenské chronografy Minerva z 20. a 30. let minulého století. Hodinky Montblanc 1858 jsou moderní interpretací těchto historických časomír inspirovaných objevitelským duchem a jsou koncipovány jako nástroj, který propojuje minulost s přítomností skrze svou historii, komplikace a styl.

Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition 1858 v barvách pouště

Hodinky Montblanc 1858 Geosphere se dvěma výraznými, klenutými glóby zemských polokoulí a indikací světového času, jsou jednou z klíčových ikon řady Montblanc 1858. Inspirované výpravami legendárního horolezce Reinholda Messnera, značka Montblanc představuje nové hodinky 1858 Geosphere Limited Edition 1858, které vzdávají hold jeho pětitýdenní cestě v roce 2004, během které prošel sám pouští Gobi. Odkazující na barvy skalnatého pouštního terénu, hodinky harmonicky kombinují pouzdro se saténovým povrchem se speciálním gravírováním dýnka; obousměrnou, leskle hnědou keramickou lunetu; kouřově hnědý a béžový lakovaný ciferník a ladící vintage hnědý řemínek z telecí kůže Sfumato.

V odkazu na cestu Reinholda Messnera z roku 2004 je na dýnku, zadní části pouzdra hodinek, vyvedeno jedinečné gravírování slavných Planoucích útesů v poušti Gobi. Tyto útesy, zvané též Bayanzag, ležely na Messnerově trase v severní Asii a jsou známé díky významným paleontologickým nálezům. Americký paleontolog Roy Chapman Andrews zde v roce 1920 objevil zkamenělá dinosauří vejce a vzácné exempláře velociraptorů. To on pojmenoval místo podle červeně a oranžově zabarvených pískovcových útesů, které při západu slunce plápolají jako oheň. Na dýnku je také vyobrazena růžice kompasu se zdobením vyobrazujícím vítr, inspirovaným tradičními mongolskými ornamenty.

Na dýnku použil Montblanc speciální techniku, která zvýrazňuje poušť Gobi v trojrozměrné podobě, s hloubkou a realismem fotografie. Vyrobené z titanu, kov musí být nejprve strukturován, což znamená, že dekorace se vyrývá laserem s ohledem na reliéf kresby. Následně je pomocí laseru dosaženo požadované matné a lesklé povrchové úpravy. Na závěr přichází fáze barvení. Barvy jsou vytvářeny laserově generovanou oxidací. Výsledná získaná (a požadovaná) barva je určena úrovní oxidace. Montblanc je jedním z nejpokrokovějších švýcarských hodinářských domů, kteří technologii využívají na tak velkém povrchu. Tato inovace kráčí ruku v ruce s objevitelským duchem značky.

Speciální pozornost byla také věnována ciferníku v kouřově hnědé barvě přecházející do béžové. Lakovaná úprava v kombinaci s ručičkami a ukazateli potaženými růžovým zlatem, celkově doplňují moderní design hodinek. Pro co nejlepší čitelnost je indikátor dne a noci, katedrálové ručičky, indexy, ukazatele kompasu a glóby hemisfér ručně potaženy vrstvou Super-LumiNova® v béžové barvě.

Hodinky Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition 1858 jsou poháněny vlastním manufakturním kalibrem MB 29.25 s automatickým nátahem. Tato výrazná komplikace zobrazuje dvě zemské hemisféry, které umožňují instinktivní indikaci různých časových pásem. Hodinky mají na šesté a dvanácté hodině dvě klenuté, otočné polokoule, které jsou obklopeny pevnou stupnicí s 24 časovými pásmy a dále ukazatel dne a noci (pro severní i jižní polokouli) v béžové barvě v kombinaci s růžovým zlatem. Základní poledník zeměpisné délky obou hemisfér je zvýrazněn černou linkou potaženou vrstvou Super-LumiNova®. Druhé časové pásmo, k indikaci lokálního času, je umístěno na deváté hodině a datumovka (spojená s místním časem) je umístěna na hodině třetí.

Mechanismus hodinek má snadné nastavení. V druhé pozici korunky se nejprve nastavují otočné glóby hemisfér zarovnáním čáry GMT/UTC s londýnským časem (na kopulích je zvýrazněna černou linkou) a pak se upraví minuty. Poté se tyto dva glóby synchronizují. Severní polokoule se otáčí proti směru hodinových ručiček a jižní zase v jejich směru. Dalším krokem je nastavení hodinové ručičky na místní čas (korunka v první pozici, systém rychlého nastavení hodin / glóby se neotáčejí), tím se také upraví datum. Druhé časové pásmo, které může být využito pro nastavení domácího času, se nachází na deváté hodině a lze jej nastavit pomocí korektoru umístěného na desáté hodině.

Model hodinek Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition 1858 je doplněn hnědým vintage řemínkem z telecí kůže v úpravě Sfumato s béžovým prošíváním.

Reinhold Messner & poušť Gobi

Gobi je největší pouští v Asii. Pokrývá 1 600 km napříč Čínou a Mongolskem, a je pátou největší pouští světa. Je také považována za jedno z nejslavnějších paleontologických nalezišť významných fosilií na světě. Poušť je tvořena kombinací písku a skalisek. Oblast s několika důležitými městy podél Hedvábné stezky, poušť Gobi hrála velkou roli v historii velké Mongolské říše.

V roce 2004 zdolal Reinhold Messner, jako první, sám 2 000 kilometrů (1 250 mil) dlouhý trek pouští Gobi. Plnící si svůj dávný sen, legendární horolezec přešel pouští napříč úplně sám a bez logistické podpory. Jeho 2 000 kilometrů dlouhá cesta přes západní Gobi a pohoří Altaj se pro něj stala nevídaným zážitkem, fyzicky i psychicky na hranici možností; aktem nezávislosti s nejistým výsledkem. „Gobi nelze vyhrát, protože pohled na tuto prázdnotu je téměř nesnesitelný,“ napsal později ve své knize „Gobi“.

Partnerství značky Montblanc & Reinholda Messnera 

Reinhold Messner (narozen 17. září 1944) je italský horolezec, průzkumník a autor. Je proslulý svými průkopnickými výstupy na nejvyšší vrcholy světa a svou variantou k uchopení výzvy Koruny planety (tzv. Seven Summits), známou jako Messnerův seznam.

Messner jako první provedl kompletní sólový výstup na Mount Everest a spolu s Peterem Habelerem vystoupili jako první na světě na Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje. Byl také prvním člověkem, který zdolal všech 14 osmitisícovek. V letech 1989–1990 spolu s německým průzkumníkem Arvedem Fuchsem jako první překonali Antarktidu a Grónsko pěšky bez použití psích spřežení nebo sněžných skútrů. V roce 2004 se jako první vypravil na 2 000 km dlouhý trek přes poušť Gobi. O svých dobrodružstvích vydal více než 60 knih a jedno celé funkční období (1999-2004) působil v Evropském parlamentu, kde prosazoval otázky životního prostředí. V roce 2018 získal cenu Kněžny asturské (Princess of Asturias Award) v kategorii Sport, spolu se svým kolegou horolezcem Krzysztofem Wielickim. Nyní Reinhold Messner dohlíží na vytvoření řady muzeí věnovaných alpinismu a horám.

Messnerovy úspěchy a inspirativní životní pouť poháněná vášní jsou živým důkazem toho, že následování své osobní cesty k úspěchu a naplnění nás jako lidi definuje. Právě to z něj dělá pravého „Mark Makera“ domu Montblanc, oslavující ty, kteří již objevili své nadání a inspirují ostatní k dosažení plného potenciálu vlastní cestou.

Montblanc – švýcarský hodinář od roku 1858

Hodinářská značka Montblanc je postavena na jedinečném uspořádání, které využívá dvě oddělená výrobní sídla v Le Locle a ve Villeretu ve švýcarských horách Jura.

Tradice výroby hodinek Montblanc začala v roce 1858, kdy Charles-Yvan Robert založil dílnu na výrobu hodinek v údolí Saint-Imier. Tím byla započata historická éra Minervy. Na konci 19. století začaly být kapesní hodinky uznávané díky systému natahování korunkou. Úspěch manufaktury Minerva vedl k tomu, že se během 20. století stala předním expertem na výrobu profesionálních hodinek (stopky a chronografy) pro měření malých časových intervalů s vysokou přesností.

Dnes hodinky Montblanc pokračují ve více než 160leté tradici Minervy prostřednictvím čtyř produktových řad hodinek: Star Legacy, Heritage, TimeWalker a Montblanc 1858, které pojí minulost se současností prostřednictvím designu, stylu a technických inovací.

Více informací na www.montblanc.com.