LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Kdo odhalil nejkomplikovanější šifry a kódy světa?

Šifry, znaky či na první pohled zcela náhodné číselné kódy mohou skrývat tajné zprávy obsahující největší vojenská tajemství, depeše od špionů, ale i tajné komunikace zločinců. Slavné či nechvalně známé šifry včetně jejich lamačů poodhalí nová dokumentární série Prolomit kód, která debutuje 6. října na Viasat History.

Hrdinka, která pomohla rozlousknout kód pašeráků při hlídání dětí

Ve 20. letech minulého století se kvůli prohibici dostali ve Spojených státech k moci gangsteři jako Lucky Luciano, Bugs Moran či Al Capone. Jejich nelegální obchodování s alkoholem bylo zdrojem mnoha zločinů včetně vražd. V ulicích měst zuřily války gangů a mafiáni vysílali prostřednictvím sofistikovaných tajných kódů instrukce pašerákům na moře. Policie si nevěděla rady, dokud se k týmu vyšetřovatelů nepřidala mladá žena jménem Elizabeth Friedman. Té stačila k prolomení kódu pouze tužka a papír.

Nešlo však o žádnou začátečnici. Tato kryptoanalytička pomáhala luštit kódy už během první světové války a obdobně odhalovala tajnou německou komunikaci i během dalšího světového konfliktu. Mezi válkami pomáhala námořnictvu rozluštit kódy používané pašeráckými čluny. Strážci zákona byli tak zoufalí, že dokonce svolili, aby Elizabeth pracovala z domova, protože se musela věnovat svým dvěma malým dětem, což nemělo ve své době obdoby.

Elizabeth se během pouhých dvou měsíců podařilo dešifrovat řetězce čísel, které si gangsteři posílali rádii. Její postup vedl k dešifrování i starých zpráv, jichž bylo zhruba 10 000. Vyšetřovatelé tak znali trasy pašeráků i jejich plány, což mělo za důsledek pád Al Caponeho impéria.

Došlo k průlomu v případu sériového vraha Zodiaca?

Vrah, který si říkal Zodiac, nebyl nikdy dopaden. Člověk zodpovědný za smrt nejméně pěti lidí řádil na konci šedesátých let v San Franciscu. Tamní policii posílal zakódované zprávy se symboly zvěrokruhu a požadoval pod pohrůžkami dalších vražd, aby je zveřejnili v novinách. Na dekódování šifer pracovaly stovky lidí a po nějaké době se je podařilo rozluštit dvěma nadšencům do křížovek. K odhalení pachatele však tento úspěch nevedl. Zodiac se ozval znovu, tentokrát s propracovanějšími zprávami, které se nedařilo vyřešit, a tak se vrah v roce 1974 odmlčel. Jeho totožnost zatím nebyla zjištěna.

V roce 2020 se tým amatérských nadšenců pokusil druhou šifru rozluštit pomocí moderního počítačového systému. To se nakonec podařilo, nicméně ani tato zpráva nevedla k vystopování pachatele. Lov tedy stále pokračuje.

Šifry pašeráckých gangů či Zodiacovy rébusy jsou některé ze slavných hádanek, které můžete poznat v dokumentární sérii Prolomit kód. Odhalte tajné zprávy používané ve studené válce, japonskou komunikaci před útokem na Pearl Harbor a nakonec i nejdelší a nejstarší řetězec znaků – lidskou DNA. Pouze na Viasat History od čtvrtka 6. října 2022.

Zdroj foto a video: Viasat History