LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

I domácí mazlíčci potřebují fyzioterapeuta

Ano, fyzioterapie pro zvířata byla v minulosti považována za zbytečnost. Dnes už ale všichni veterináři ve světě i v Česku uznávají, že se jedná o základní pilíř při rekonvalescenci zvířecích pacientů. Do budoucna jí bude pravděpodobně přikládána ještě vyšší důležitost.

Moderní veterinární kliniky fyzioterapii berou na zřetel a ve svém týmu mají právě i specialisty na tuto oblast. Veterinární fyzioterapii se věnují třeba i v pražské Animal clinic. Obor propagují už od začátku, roku 2003 byli prvním pracovištěm v ČR, které zavedlo bazén pro akvaterapii pejsků.

Akvaterapie, běhací pás i stretching

Rehabilitační hodiny jsou koncipovány vždy individuálně v závislosti na problémech, kterými zvířátko trpí. Akvaterapie v bazénu se využívá často, pejsci při ní běhají na vodním běhacím páse. Někteří pacienti ovšem mají strach z pobytu ve vodě, ti se rozcvičují na „suchém“ běhacím pásu. I ten má silný efekt, nicméně vodní pás je pro tělo šetrnější. Svaly se trénují, pacient je ale zároveň nadnášen vodou.

Veterinární fyzioterapie dále zahrnuje techniky, které používají i lidští fyzioterapeuté. I zvířátkům pomáhají nejrůznější cvičení, protahování a masáže, cvičení na balonech, trénink rovnováhy apod. Pokud jde o neurologický problém, využívá se pulzní magnetoterapie. Pro ortopedické potíže jsou určeny pulzní ultrazvuk a rehabilitační laser.

Mezioborová spolupráce

V Animal clinic se o rehabilitace stará proškolená fyzioterapeutická veterinární lékařka s dlouholetými zkušenostmi. Spolupracuje však s internisty a chirurgem, zvířátko tedy dostává komplexní individuální péči, kterou potřebuje. Z toho důvodu není fyzioterapie možná pro zvířátka, jež byla operovaná na jiných klinikách. Veterináře je třeba vybírat zodpovědně. Nikdy nevíte, jaké zdravotní potíže mohou vašeho mazlíčka potkat a vždy je úleva, když na dané klinice dokáží vyřešit rozmanité problémy, místo aby vás poslali jinam na specializované pracoviště.

Zdroj foto: Animalclinic.cz