LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Proč podlahové vytápění?

Stojíte v prázdném domě, který jednou bude vaším domovem, a přemýšlíte o vhodném způsobu jeho vytápění? Zvažte podlahové.

Je omyl, že jedinou předností podlahového vytápění je, že zprostředkovává jen a pouze teplo od nohou. I když uznáváme, že bosky se na vyhřáté podlaze běhá rozhodně příjemněji než na studené dlažbě. Proto je podlahové vytápění častou volbou rodin s malými dětmi.

Co je to podlahové vytápění?

Podlahovým vytápěním rozumíme soustavu rovnoměrně rozložených trubek či kabelů, jimiž buď proudí voda, nebo prochází elektrický proud. Oba systémy produkují tzv. sálavé teplo, které rovnoměrně ohřívá nejenom povrch podlahy jako takový, nýbrž celou místnost.

Voda, nebo elektřina?

Hlavní otázkou při výběru podlahového vytápění je, zda zvolit systém na vodu či elektřinu. Výhodou teplovodního systému sestávajícího z trubek a speciálních hadic jsou nízké provozní náklady a skutečnost, že v létě jej můžete využívat místo klimatizace. Jednoduše jím necháte proudit studenou vodu.

Výhody elektrického topného systému

Mnohem rozšířenější a cenově dostupnější je ale systém elektrický, jehož základem jsou rovnoměrně rozložené topné kabely uložené do betonové mazaniny nad tepelnou izolací. Tloušťkou betonového potěru je navíc možné ovlivňovat akumulační vlastnosti podlahy, a tím tak zabránit jejímu poškození. Elektrický podlahový systém si navíc rozumí s většinou podlahových krytin.

Samoregulační podlahové vytápění

Hitem současné doby je samoregulační podlahové vytápění Raychem, které ke svému provozu využívá topné kabely T2Red, které jsou schopny měnit svůj výkon v závislosti na okolních tepelných podmínkách. V chladných místech (například v okolí oken a dveří) zkrátka topí více a v místech teplých (pod nábytkem) topí méně. Výsledkem je rovnoměrně vytápěná místnost, v níž nehrozí riziko přehřátí. Podlahové vytápění si tak mohou dovolit i obyvatelé domů se dřevěnými podlahami, u nichž je garance maximální teploty teploty přímo požadovaná.

Zdroj foto: Storc.cz