LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Od chronografu k altimetru: Objevte technologie moderních mechanických hodinek

Mít vždy a všude přehled o čase znamenalo pro lidstvo obrovský pokrok. Není tak divu, že se v 16. století staly první mechanické kapesní hodinky jedním z nejdůležitějších vynálezů naší historie. Z kapes oblečení se později drobný přístroj přestěhoval na lidské zápěstí, abychom měli čas ještě více na dosah. Obíhající hodinové ručičky už dávno ale nejsou tím jediným důvodem, proč si hodinky pořizujeme.

Od chronografu k altimetru: Objevte technologie moderních mechanických hodinek

Moderní přístroje toho totiž zvládnou mnohem více a nabízí nepřeberné množství funkcí – hodinářskou terminologií se jim říká komplikace, jež uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Které z nich znáte a o kterých uslyšíte poprvé?

Chronograf a chronometr: Co je co?

Jednou z nejdůležitějších vlastností mechanických hodinek, která i dnes odlišuje kvalitní přístroje od těch druhořadých, je bezesporu jejich přesnost. K nejpřesnějším přístrojům patří hodinky s označením chronometr. Jedná se o certifikát, který získávají po důkladném testování v laboratořích, kde musí splnit přísné normy – přesnost v rozmezí -4 až +6 sekund za den, což odpovídá přesnosti 99,99 %. A to i za různých podmínek, jako jsou nárazy, teplotní výkyvy nebo potopení pod vodou. Označení chronometr je poskytováno především hodinkám s mechanickým strojkem na automatický či ruční nátah a certifikaci uděluje Swiss Official Chronometer Control (COSC – Contrôle Officiel Suisse des Chronometres).

Chronograf naopak charakterizuje funkci hodinek, která umožňuje měření časových intervalů. Jinými slovy se jedná o stopky, ztvárněné obvykle třemi menšími ciferníky uvnitř hlavního ciferníku hodinek, které umožňují stopovat časové intervaly například při sportovních aktivitách. K ovládání chronografu obvykle slouží postranní tlačítka hodinek.

Od chronografu k altimetru: Objevte technologie moderních mechanických hodinek

Vodotěsnost, kterou ocení nejen plavci

Vodotěsnost je při výběru hodinek pro mnoho lidí neopomenutelným parametrem. Většina hodinek má alespoň základní voděodolnost, se kterou zvládnout například běžné mytí rukou nebo vystavení dešti. Voděodolnost nicméně neznamená také vodotěsnost – tedy schopnost hodinek nepropustit vodu i ve větších hloubkách. Ta se obvykle označuje v jednotkách tlaků – ATM, BAR; nebo v metrech – M. Informaci o vodotěsnosti obvykle najdete na zadní straně pouzdra hodinek, kdy při:

• 30 M (3 BAR, 3 ATM) hodinky odolají běžnému mytí rukou, krátkému sprchování či dešti.

• 50 M (5 BAR, 5 ATM) hodinky zvládnou koupání, plavání, včetně šnorchlování či například kontakt s vodou při rybaření.

• 100 M (10 BAR, 10 ATM) hodinky nemusíte sundávat při rekreačních vodních sportech na hladině, jako je například surfování i šnorchlování.

• 200 M (20 BAR, 20 ATM) hodinky zvládnou všechny profesionální vodní sporty a potápění s přístrojem.

• 300 M (30 BAR, 20 ATM) hodinky jsou navrženy pro profesionální potápěče.

Od chronografu k altimetru: Objevte technologie moderních mechanických hodinek

TIP pro potápěče

Pokud se potápění věnujete často, nebo dokonce na profesionální úrovni, vybírejte ze specializovaných potápěčských hodinek. Kromě vysoké vodotěsnosti obvykle disponují také otočnou lunetou – otočením pohyblivého kruhového číselníku můžete měřit čas ponoru, včetně bezpečné doby pro ponor.

Funkce pro lepší orientaci v čase

Běžnou součástí moderních mechanických hodinek je dnes také tzv. datumovka. U jednodušších provedení se v malém okénku ukazuje den v měsíci. Setkat se ale můžete také se dvěma okénky, z nichž jedno slouží pro informaci o dni v týdnu. Na trhu jsou i – byť spíše výjimečné – modely disponující celým kalendářem, tedy včetně jednotlivých měsíců.

Ti, kteří často cestují, ať už pracovně či ve volném čase, můžou ocenit funkci časových zón. Na hodinkách si nastavíte primární čas podle aktuálního časového pásma (např. středoevropský čas). Díky funkci časových zón si ale můžete nastavit zobrazení i dalších časových pásem, která se budou na ciferníku nebo displeji hodinek zobrazovat (obvykle 2 pásma najednou, u některých modelů i více). Tato funkce se může hodit například v případech, kdy často komunikujete se svými zahraničními obchodními partnery.

Od chronografu k altimetru: Objevte technologie moderních mechanických hodinek

Funkce spíše pro fajnšmekry

U mechanických hodinek se můžete setkat také s funkcemi, které nejsou až tak běžné a které ocení spíše různí nadšenci. Patří k nim například:

Ukazatel měsíční fáze

Tento komplikovaný mechanismus hodinek ukazuje, jak Měsíc postupuje svými fázemi – od novu přes první čtvrť, úplněk a poslední čtvrť zpět k novu. Na hodinkách je tato funkce spíše oblíbeným estetickým prvkem. Pokud ale například patříte k lidem, kteří dodržují při úplňku půst, může se vám tato funkce hodit.

Altimetr

Altimetr měří nadmořskou výšku. Tato funkce je zvláště užitečná pro horolezce, turisty, piloty a všechny, kteří potřebují přesné informace o své aktuální výšce. Funkce altimetru v hodinkách funguje na principu měření atmosférického tlaku. Výška je určena porovnáním aktuálního atmosférického tlaku s referenčním tlakem na hladině moře. Jelikož se atmosférický tlak mění s výškou, může altimetr určit nadmořskou výšku na základě změn tlaku. Je ale důležité si uvědomit, že atmosférický tlak se může měnit i kvůli počasí, takže pro přesné měření výšky je dobré altimetr pravidelně kalibrovat pomocí známého referenčního bodu.

Mnoho moderních mechanických hodinek s altimetrem také obsahuje další funkce, jako je barometr (k měření atmosférického tlaku), kompas či teploměr. I mechanické hodinky se tak můžou stát multifunkčním vybavením pro outdoorové aktivity.

Hledáte i vy hodinky, které vám nabídnou víc než jen ukazování času? Navštivte osvědčené rodinné šperkařství a hodinářství Beny, které nabízí široký výběr hodinek světových značek, včetně technicky vychytaných kousků.

Zdroj foto: Beny.cz, Pixabay.com