LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Co všechno byste měli vědět o zlatých špercích?

Máte rádi zlato? Pojďte se porozhlédnout po historii těchto nádherných doplňků, odhalíme taje jejich výroby i zajímavosti z oboru zlatnictví. Přečtěte si o tom, proč jsou zlaté šperky tak oblíbené i o nejnovějších trendech ve světě luxusních doplňků.

Co všechno byste měli vědět o zlatých špercích?

Historie zlatých šperků

Zlato bylo odpradávna symbolem bohatství a moci. Již ve starověkých civilizacích si panovníci a šlechta zdobili oděvy, zbraně i těla zlatými šperky, které demonstrovaly jejich postavení.

Zajímavost: Nejstarší nálezy zlatých šperků pocházejí z hrobů sumerských vládců datovaných do období kolem roku 3000 př.n.l.

S nástupem průmyslové revoluce a zavedením strojové výroby šperků se zlato začalo pomalu dostávat i k měšťanským vrstvám. Dnes jsou zlaté šperky běžnou součástí šatníku, i když stále si uchovávají svůj lesk luxusu.

Co všechno byste měli vědět o zlatých špercích?

Jaké mají zlaté šperky hodnotu?

Karáty udávají ryzost, tedy obsah čistého zlata ve zlaté slitině. Označení v karátech má svůj původ ve dvanáctkové soustavě. Ryzí zlato, které je ovšem pro výrobu šperků příliš měkké, má 24 karátů.

Snížením obsahu ryzího zlata slitině dodává potřebné vlastnosti jako tvrdost či odolnost. Nejčastěji se proto setkáme s 14karátovým a 18karátovým zlatem.

Platí, že čím vyšší počet karátů, tím vyšší podíl ryzího zlata ve slitině:

  • 24 karátů = ryzí zlato 999/1000 ryzosti
  • 18 karátů = 750/1000 ryzosti
  • 14 karátů = 585/1000 ryzosti
  • 9 karátů = 375/1000 ryzosti

Karáty tak určují nejen ryzost, ale zároveň i cenu zlatého šperkuŠperky s vyšším počtem karátů jsou logicky dražší.

Jak se rodí zlatý šperk

Výroba zlatého klenotu je precizní zlatnická práce. Vše začíná výběrem vhodné zlaté slitiny. Nejčastěji se jedná o 14karátové nebo 18karátové zlato. Mistr zlatník pak ze zlatého plechu či drátu vytvaruje budoucí šperk.

Následuje ruční opracování, kdy se tvar brousí, leští a zdobí drahokamy či jinými drahými kameny. Hotový výrobek je označen rytou značkou – tzv. puncem. Ten dokládá ryzost použitého zlata a identifikuje výrobce.

TIP: Zlaté šperky vybírejte jen v ověřeném zlatnictví, které má nejen e-shop ale i kamenné prodejny, jako je například Beny.

Co všechno byste měli vědět o zlatých špercích?

Zákaznické zlaté šperky

Šperkařské dílny často umožňují svým klientům vytvořit si zcela unikátní zlatý šperk přesně podle jejich přání a představ. Oblíbené jsou například zlaté soupravy šperků či zlaté sety šperků jako sváteční dary.

Zajímavost: Oblíbené jsou například snubní prsteny na zakázku, kdy lze vsadit do prstenu kámen z rodinných šperků či upravit design prstenu tak, aby odrážel povahy obou partnerů.

Zlaté šperky pro muže? Proč ne!

Zlato není doménou jen žen. Elegantní zlaté šperky sluší i mužům a dodají pánskému stylu na výjimečnosti.

Tip: Mužům se hodí zejména decentní řetízky, prsteny, manžetové knoflíčky či luxusní hodinky se zlatým páskem nebo ciferníkem.

Proč vsadit právě na zlato

Zlato má řadu výhod, které z něj činí ideální materiál pro šperky:

  • Krása a lesk. Zlato okouzluje svou zářivou barvou a jedinečným leskem.
  • NadčasovostZlaté šperky nikdy nevyjdou z módy a dají se nosit po generace.
  • Hodnota. Zlato si udržuje svou cenu, šperky tak představují i zajímavou investici.
  • Odolnost. Zlato je odolné vůči poškrábání či deformacím.
  • Vhodné pro alergiky. Vyhovuje i citlivé pokožce.

Investice do kvalitních zlatých šperků se tak rozhodně vyplatí.

Zdroj foto: Beny.cz