LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Dobijte si mobil v pohodlí a kdekoli

Dovolená, výlet, ale také dlouhá cesta vlakem. Všude tam užijete služby powerbanky. Poradíme, jak vybrat výkonnou powerbanku, která vás nikdy nenechá v úzkých.

Průvodce výběrem powerbanky: Jak najít tu správnou pro vaše potřeby?

Foto: Electroworld.cz

Powerbanka: Co to vlastně je?

Powerbanka je externí přenosná baterie, která vám dobije chytrý mobil, fotoaparát, přenosný reproduktor, chytré hodinky, ale také třeba notebook. Oceníte ji (nejen) na turistické dovolené, kdy nemáte možnost si nabít telefon z tradiční elektrické zásuvky.


Klasické powerbanky jsou tak malé, že je sbalíte do příručního zavazadla do letadla. Díky powerbance nabijete své zařízení kdekoliv, klidně i na pustém ostrově.

Výběr powerbanky

Před samotným výběrem powerbanky si nejprve položte těchto 6 otázek. Získáte větší přehled o tom, jakou powerbanku vlastně potřebujete:

  • Jaká zařízení budete pomocí powerbanky nabíjet?
  • Kolik osob bude powerbanku užívat?
  • Kolik zařízení najednou budete chtít nabíjet?
  • Chcete spíše menší powerbanku nebo hledáte výkonnou nabíjecí stanici a nevadí vám, že ji pravděpodobně nesbalíte do batohu?
  • Chcete co nejrychlejší nabití, nebo vám nevadí pomalejší nabíjení?
  • Oceníte speciální funkce powerbanky?

Čím více si promyslíte, jakou opravdu powerbanku potřebujete, tím jednodušší pro vás bude samotný výběr powerbanky. A nebudete si muset kupovat po měsíci novou powerbanku, protože jste zjistili, že vám ta první nevyhovuje.

Parametry, na které byste se měli při výběru powerbanky zaměřit, jsou následující:

Kapacita powerbanky

Jako první by vás měla zajímat kapacita powerbanky. Ta se udává stejně jako u baterií v mobilu v miliampérhodinách (mAh). Vždy se řiďte tím, že byste si měli zvolit takovou powerbanku, jejichž kapacita je větší než kapacita zařízení, které budete nabíjet. Mějte ale na paměti, že platí přímá úměra: Čím větší kapacita powerbanky, tím větší rozměry i vyšší váha daného modelu.

Počítejte také s určitou ztrátou energie při přenosu mezi powerbankou a samotným zařízením. Jednoduchý příklad: Když si koupíte powerbanku s kapacitou 15 000 mAh a budete s ní chtít nabíjet telefon s baterií o kapacitě 5 000 mAh, neznamená to, že chytrý mobil nabijete na plnou baterku 3×. Taková powerbanka nabije váš chytrý telefon zhruba jen 2,5krát. 


Podle kapacity rozdělujeme powerbanky následovně:

Průvodce výběrem powerbanky: Jak najít tu správnou pro vaše potřeby?

Foto: Electroworld.cz

TIP: Máte dodávku a pravidelně s ní cestujete mimo civilizaci? Pak si promyslete, jestli si nepořídit spíše nabíjecí stanici. Dobije nejenom váš telefon, ale také notebook a zapojíte do ní i rychlovarnou konvici.

Průvodce výběrem powerbanky: Jak najít tu správnou pro vaše potřeby?

Foto: Electroworld.cz

Rychlost nabíjení powerbankou

Rychlost nabíjení udávají výrobci v ampérech (A). Čím vyšší číslo, tím rychlejší nabití. Levné powerbanky disponují maximálním výstupním proudem 1 A – což je ale v dnešní době žalostně málo. Pokud nechcete na nabití telefonu čekat pomalu půl dne, zvolte raději powerbanku s výstupním proudem alespoň 2 A.

TIP: Disponuje váš chytrý mobil funkcí rychlého nabíjení? Pak se podívejte také na powerbanky s podporou rychlého nabíjení – za hodinu máte nabito.

Typ baterie powerbanky

Při výběru powerbanky berte v potaz také typ baterie:

  • Powerbanka s Li-lon baterií je levnější a nevadí ji postupné nabíjení.
  • Powerbanka s Li-Pol baterií vás sice vyjde dráž, na druhou stranu se ale samovolně nevybíjí, ikdyž ji nějakou dobu nepoužíváte. Také bývají lehčí a vydrží více nabíjecích cyklů.

Typy konektorů powerbanky a jejich počet

Čím více konektorů, tím více zařízení najednou můžete nabíjet. Pokud plánujete používat powerbanku v páru, zvolte powerbanku s alespoň 2 výstupy – šance, že se vám oba telefony vybijí naráz, jsou totiž dost vysoké. Výrobci ale nabízejí modely, které disponují až 5 konektory.


A co typy konektorů? Abyste mohli své zařízení nabíjet přes powerbanku, musíte vědět, jakým typem konektoru musí powerbanka disponovat. Většina powerbank má zabudovaný výstup USB-C (univerzální konektor), USB-A, MicroUSB a případně i Lightning (tento konektor využívá řada starších zařízení od společnosti Apple, ty novější už musí mít dle nařízení EU konektor USC-C ).

TIP: Bezdrátová powerbanka? Není problém, na trhu je řada powerbank s podporou magnetického uchycení MagSafe. Powerbanka se díky magnetu přichytí na zadní stranu telefonu a doplní mu šťávu.

Průvodce výběrem powerbanky: Jak najít tu správnou pro vaše potřeby?

Foto: Electroworld.cz

Hmotnost a rozměry samotné powerbanky

Plánujete brát svou budoucí powerbanku na přechody hor a jiné delší výlety mimo civilizaci? Pak při výběru powerbanky zohledněte i její hmotnost a rozměry. Budete to totiž vy, kdo ji bude muset nést celý den v batohu do kopce. Raději zvolte kompromis mezi optimální kapacitou a přijatelnou váhou daného modelu.

Speciální funkce powerbanky

O powerbankách s bezdrátovým nabíjením (Qi powerbanky) jsme už mluvili. Ale jen pro osvěžení, vždy si pohlídejte, že i dané zařízení podporuje funkci bezdrátového nabíjení – jinak jej s bezdrátovou powerbankou nikdy nenabijete.

U powerbanky také oceníte funkci indikace nabití. Levnější typy mají jen LED diody, ale modernější powerbanky už disponují malým displejem, který vám poskytne přesnější údaje o stavu nabití.

Zdroj foto: Electroworld.cz