LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Amundi Czech Ladies Challenge 15.6.2024 – 2. ROUND

Větrný Kácov ukázal zuby

Dramatický vývoj mělo sobotní kolo turnaje druhé nejvyšší evropské ženské golfové série v kácovském Panorama Golf Resortu. Na kopcovitém hřišti v relativně otevřeném terénu panovalo i nadále teplé letní počasí, ale ve srovnání s úvodním dnem se rozfoukalo. Pro mnohé hráčky to byla v kombinaci s náročnou modelací hřiště zcela zjevně vážná překážka.

Amundi Czech Ladies Challenge 15.6.2024 - 2. ROUND

Už brzy po poledni nastavila poměrně vysoko laťku německá amatérka Helen Briem, která si evidentně přivezla formu z předchozího turnaje v Montaubanu, kde odehrála všechna tři kola pod par a zvítězila celkovým skóre minus sedm. Na Kácově přidala k úvodnímu výsledku 72 jedno ze dvou nejlepších kol dne  za 68 ran a nastavila vysokou laťku na minus čtyřech. Vzhledem k tomu, že podmínky byly pro většinu účastnic hodně náročné, už po dohrání dopolední části programu se hranice cutu pohybovala kolem sedmi úderů nad par a v průběhu odpoledne nadále stoupala.

Amálie Tauer, nejlépe umístěná česká hráčka po prvním dnu, začala skvěle z jamky číslo deset, kdy hned na úvod zahrála birdie. Vzápětí ji však vytrestala problematická třináctka – double bogey na tomto tříparu a vzápětí ztráta další rány znamenaly návrat na celkové skóre even par, což ale vzhledem k celkovému vývoji stále zajišťovalo pozici v první pětce. Bylo znát, že jamky v nejvyšší části devítky Meadows, která se v rámci turnaje hraje jako druhá, trestaly i další hráčky – dvě rány tu ztratila i Ariane Klotz, která s Tauer dělila po pátku druhou příčku. Novozélanďanka Hanee Song, která přenocovala ve vedení,  zase tvrdě narazila na jedné z kritických jamek první devítky, dlouhé a technicky náročné trojce hrané do komplikovaného greenu v převýšení, kde si zapsala nepopulárního sněhuláka osm, což rozhodlo o jejím skóre 76, s nímž klesla do početné skupiny na šestém místě.

Amundi Czech Ladies Challenge 15.6.2024 - 2. ROUND

Obecně se dá říci, že kombinace devítek Forest/Meadows prověřila kvality hráček navzdory tomu, že se jedná o nejkratší hřiště z trojice turnajů v úvodu sezóny „letasky“. Nikoli jen z hlediska úderových kvalit, ale při pohledu na výsledky na jamkách je jasné, že i strategické uvažování na tomto hřišti je klíčem. ?Druhá nejlepší Češka Barbora Bujáková po prvním kole v paru přidala 78, ale celkových plus šest stále stále s velkou rezervou i na počátku odpoledne stačilo na průchod cutem. Zvláště pak poté, co v odpoledních hodinách se hranice postupu do víkendových kol stále zvyšovala.

Amálie Tauer, nejlepší z české účasti po prvním dnu, dokázala ustát dvojici nepovedených jamek stejně jako herní krizi v úvodním kole. V závěru své první devítky už nechybovala, přidala birdie na dvojce, bohužel pro ni výborně hrané stabilní kolo korunovala nešťastným triple bogey osm na závěrečném pětiparu – jamce číslo devět. Znamenalo to rychlý pád mimo první desítku.

Po dvou dnech je jen dvojice hráček v červených číslech – německá amatérka Helen Briem na minus čtyřech a Ariane Klotz z Francie jeden úder pod par. Trojice hráček na třetím místě je na skóre v paru. I to potvrzuje, že pro otestování kvalit hráček je kácovské hřiště dobrou volbou.

Po chybě Tauer je na tom nejlépe z našich Klára Sionková plus jedna na dělené šesté příčce po kole v paru. „Šlo to dobře, na začátku jsem trochu škobrtla, asi mě dostala nervozita před kolem, ale potom jsem se nějak srovnala, začaly mi padat putty, ubývalo chyb, na druhé devítce jsem už jen skórovala, snažila se to dotáhnout a naštěstí se to povedlo. Naučila jsem se bojovat proti nervozitě dýcháním, tak jak mi to doporučil psycholog, někdy to může vypadat divně, ale hodně to pomáhá. Taky jsem si řekla, že to prostě umím, že to dokážu zvládnout, i když pokazím pár jamek, že se vlastně nic hrozného neděje. Na zítřek si zkusím udržet mindset jako dneska, jedna jamka po druhé, snad to vyjde.“

Amundi Czech Ladies Challenge 15.6.2024 - 2. ROUND

Hned za ní na hraně první desítky Natalie Saint Germain o ránu zpět. „První dva dny byly super, zachránila jsem hodně puttů do paru a sem tam se povedl i nějaký den delší na birdie. Snažím se zůstat co nejvíc v přítomnosti, nepřemýšlet dopředu o dalších jamkách. Zítra se budu snažit dělat to stejné.“

Karolina Stará přinesla druhé kolo v paru, což jí s celkovým skóre plus čtyři dává patnáctou dělenou pozici. „Dnešní kolo lepší než včerejší, ale herně to až tak dobré nebylo. Výsledek byl podstatně lepší než hra sama, dá se říct, že jsem z toho dneska vytřískala, co se dalo. Vítr foukal mnohem víc, takže to bylo obtížné. Cítila jsem tlak, protože jsem se musela zachraňovat i delšími putty, strategii pro zítřek ale měnit nebudu.“

Hranice cutu nastoupala až na poměrně nečekaných plus jedenáct a do nedělního finále se tak protáhlo jedenasedmdesát hráček, mezi nimi i tucet domácích účastnic.

Zdroj foto: Amundi Czech Ladies Challenge