LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Jak můžete ušetřit při vaření na moderních varných deskách?

Bez ohledu na to, jaký typ varné desky máte, máme pro vás tipy a triky, jak vařit úsporněji. Správné techniky vaření, používání vhodného nádobí i správné využívání funkcí varné desky mohou výrazně snížit spotřebu elektrické energie nebo plynu, a tedy i vašich peněz.

Jak můžete ušetřit při vaření na moderních varných deskách?

Jak ušetřit při vaření na indukční desce?

Indukční varné desky jsou známé svou vysokou, až 90% účinností. Díky technologii, která přímo ohřívá hrnec, nedochází ke ztrátě tepla do okolí. Je však potřeba používat správné nádobí – základním požadavkem je, aby mělo rovné dno s feromagnetickým materiálem.

Tento požadavek většinou splňují nerezové hrnce, rendlíky a pánve z nerezové oceli. Pokud ale chcete při vaření šetřit, ideální je, aby mělo nádobí sendvičové dno, které je většinou tvořeno vnitřní vrstvou z hliníku nebo mědi uzavřenou mezi vrstvami z nerezové oceli. Pro úsporné vaření na indukci se ale skvěle hodí i litina a smaltovaná litina, která je velmi silně magnetická a umožňuje rovnoměrné vedení, rozložení a udržení tepla.

Jak můžete ušetřit při vaření na moderních varných deskách?

Pokročilejší indukční desky nabízejí možnost spojovat varné zóny. Spojená plocha se využívá klasicky pro přípravu pokrmu například ve velkém oválném pekáči nebo velké grilovací pánvi. Pokud ale máte varnou desku s oktagonovými induktory, otevřou se vám další možnosti. Budete vařit jako profesionál, a přitom můžete šetřit.

„Například funkce FlexiZone u indukčních desek MORA umožňuje spojit dvě zóny se speciálními oktagonovými induktory v levé nebo pravé části desky a vytvořit tak jednu velkou varnou plochu se stejnou teplotou bez hluchých míst. Na ni můžete umístit až tři hrnce pro úspornou přípravu několika jídel najednou – dva hrnce musí být v místě spodní a horní plotýnky a třetí menší uprostřed spojené zóny,“ říká Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Indukční varné desky dokážou nabídnout i automatické funkce pro přesné vaření bez výkyvů teploty a zbytečných ztrát: od rozpouštění másla, přes pomalé dušení, udržování hotového pokrmu v teple až po rychlý var velkého množství tekutiny. Naučte se využívat časovač. Nestane se vám, že zapomenete a vaření bude probíhat déle, než je potřeba. I takto můžete ušetřit.

Efektivní vaření na sklokeramické desce

Sklokeramické sálavé varné desky představují prověřený standard moderních kuchyní. „Vybírejte desku, která má tzv. Hi-Light varné zóny s topnými spirálami upravenými pro rychlé vaření. Rozehřívají se nejen velmi rychle, ale také rovnoměrně a dokážou udržet stálou teplotu bez kolísání, a tedy bez zbytečné energie navíc na vyrovnání požadované teploty. Ušetřit energii pomáhá i plynulé ovládání, nikoliv běžné stupňové ovládání. Vaření bude mnohem přesnější a úspornější,“ vysvětluje Jana Neuszerová.

S úsporami souvisí i velikost zahřívané plochy, která by neměla přesahovat velikost hrnce. Ideální je, když má deska tzv. Duozóny. „Plotýnka je rozdělena na dva okruhy o různé velikosti, které si následně můžete aktivovat podle velikosti hrnce. Menší úsporná zóna je vhodná pro menší nádoby a jejich efektivní ohřev,“ dodává Jana Neuszerová.

Ušetřit můžete i tím, že budete používat nádobí s plochým dnem, které dobře vede a drží teplo, a naučíte se využívat časovač, abyste dobu varu lépe ohlídali. Užitečným trikem je i využití zbytkového tepla – plotýnku vypnete o chvíli dřív a pokrm necháte „dojít“. Zbytkové teplo můžete využít i pro úsporný ohřev hotového pokrmu nebo šetrné rozmražení.

Úsporné vaření na plynové desce

Plynové desky představují stálici hlavně díky cenové dostupnosti, rychlosti ohřevu a jednoduché a přesné regulaci plamene. Přestože jsou plynové desky energeticky méně efektivní než indukční desky, i zde můžeme najít způsoby, jak ušetřit.

Ujistěte se, že plamen nezasahuje přes okraje hrnce, abyste energii využili v co nejvyšší míře k ohřevu pokrmu a nedocházelo k nežádoucím ztrátám. Velký dvoukorunkový hořák používejte hlavně pro vaření ve velké nádobě nebo smažení v pánvi s velkým průměrem.

Naučte se používat pokličky, tak, jako to dělali naši předkové. A také tlakový hrnec. Výrazně zkrátíte dobu vaření a tím i spotřebu plynu.

www.mora.cz

Zdroj foto: MORA