Gurmánský tip: Svatomartinské menu Marka Fichtnera v restauraci Červený Jelen
11. listopad dávno není jen svátkem Martinů či Martínků, ale všech milovníků dobrého jídla a pití. Svatomartinské hody patří k jedné z nejoblíbenějších tradic, kterou podle historických pramenů slavíme už od 15. století a možná ještě déle. K místům, kam se v listopadu můžete vydat na prvotřídní svatomartinské menu, jemuž dle zvyklostí dominuje husa, už několik let patří restaurace Červený Jelen v centru Prahy.
„U nás v Červeném Jelenovi připravujeme tradiční svatomartinské menu s moderním nádechem. Hostům servírujeme klasiku, jakou je tradiční kaldoun nebo v celku pečená husa, a také jemnou husí paštiku s arónií a rakytníkem nebo konfitované husí stehno s červeným zelím s pomerančem a badyánem. Příjemnou sladkou tečkou jsou moderně pojaté buchtičky s povidly na husím sádle s rumovou omáčkou,“ upřesňuje šéfkuchař restaurace Červený Jelen Marek Fichtner.
Svatomartinské hody v restauraci Červený jelen vypuknou 8. 11. a potrvají do vyprodání zásob. A jaké delikatesy se budou podávat?
Kaldoun s nudlemi, drúbky, zeleninou a pivním rohlíkem ?- Husí paštika s arónií, rakytníkem, portským vínem a semínkovými krekry ?- Celá pečená husa cca 3 kg (pro 4-5 osob) s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle – tento chod pouze na předobjednávku.
Konfitované husí stehno 400 g, s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle ?- Buchtičky s husím sádlem a povidly s rumovou omáčkou.
O restauraci Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.
Červený Jelen & Trezor Špork
Hybernská 1034/5, Praha 1
www.instagram.com/cerveny_jelen/
www.instagram.com/trezor_spork/
Zdroj foto: Červený Jelen