Trouba zase jako nová: Tipy na účinné a ekologické čištění
Připečené zbytky cukroví a mastnota v troubě nás dokážou někdy pěkně potrápit. Málokdo se hned po pečení pustí do čištění trouby. A když už nevyhnutelně přijde čas na velký úklid, hledáme ověřené způsoby, jak to udělat co nejrychleji. Připravili jsme jednoduchý přehled, kde prozradíme tipy a triky na snadné čistění trouby třeba pomocí jedlé sody nebo octa.
Foto: electroworld.cz
Poctivé čištění trouby po každém pečení
Nejjednodušší způsob, jak udržovat troubu stále čistou, je po každém použití ji lehce setřít namočeným hadrem. Troubu čistěte vždy, když je ještě teplá.
Foto: electroworld.cz
I když se snažíte sebevíc, tak vám při každém pečení sem tam někde ukápne omastek, spadne kousek masa nebo těsta. Pokud necháte troubu delší dobu ladem, mastnoty a drobků přibude. Připálené nečistoty pak vyžadují při čištění více práce. Ale když víte jak na to, jde to lépe.
Kromě vody a hadříku vám s odolnou špínou pomohou speciální čističe na trouby. Vybírejte ale opravdu jen prostředky, které jsou k tomu určené. Jsou účinnější, a hlavně zdravotně nezávadné. Také máte jistotu, že vám vnitřní povrch trouby nepoškodí. Některé čističe stačí nanést a nechat nějakou dobu působit a pak setřít. Nemusíte je ani oplachovat.
Tipy, jak postupovat při čištění trouby:
- Troubu před čištěním nahřejte – vyhněte se čištění úplně za studena. Nahřejte troubu alespoň na 30 °C (v závislosti na způsobu čištění, občas je potřeba více). Čištění teplé trouby je snazší. Navíc i přípravky v teple lépe působí.
- Nepoužívejte drátěnky ani ostré předměty – i když vás bude svádět vzít na zažranou špínu v troubě drátěnku, nebo si sem tam pomoct při seškrabávání zbytků kovovou škrabkou či kuchyňským nožíkem, nedělejte to. Troubu byste mohli poškodit a povrch by začal v daném místě rezavět.
- Používejte speciální přípravky na čištění – vnitřek trouby má většinou speciální povrch, na který nepatří všechny druhy čisticích prostředků. Vyhněte se tekutému písku nebo hodně abrazivním prostředkům s ostrými částečkami.
- Před čištěním vyndejte rošty a plechy – trouba se vám pak bude lépe čistit. Rošty nebo plechy zatím namočte ve vaně nebo sprchovém koutě do horké vody. Pokud jsou rošty hodně mastné, použijte i na ně vhodný čistič.
- Nezapomeňte na skleněná dvířka – nejen vnitřek trouby dostává pečením zabrat. Při čištění se vrhněte i na skleněná dvířka, která pro jednodušší manipulaci vyhákněte i s panty a položte si je na stůl. Nečistoty se dostanou i do vnitřních skel, a tak jednou za čas je potřeba dvířka rozebrat a vyčistit.
Foto: electroworld.cz
Jak vyčistit troubu jedlou sodou
Jste-li zastáncem ekologického čištění bez použití chemických prostředků, můžete zvolit čištění sodou. Tento způsob je šetrnější, ale vyžaduje více času. Čím zanesenější a mastnější trouba je, tím delší dobu budete muset nechat sodu působit.
Na čistění trouby sodou si připravte půl hrnku sody a teplou vodu. Sodu dobře rozmíchejte. Vznikne vám poměrně hustá pasta, kterou nanesete na znečištěná místa v troubě.
Aby byl účinek co nejlepší, nechte pastu působit několik hodin. Ideálně alespoň přes noc. Na sodu můžete také rozprašovačem nastříkat ocet (klasický nebo vinný). Zvýšíte tím účinek jedlé sody. Ocet s ní začne reagovat a vytvoří pěnu. Pak už stačí jen vlhký hadřík. Soda do sebe vtáhne všechny nečistoty a mastnotu, kterou pak setřete.
Jak vyčistit troubu solí nebo octem
Sůl a ocet máte většinou vždy doma po ruce a můžete je také využít při čištění trouby. Smíchejte sůl s octem, vzniklou pastu nanesete na povrch trouby, nechte působit a pak hadrem setřete.
Při čištění trouby pouze octem, otřete celý vnitřek trouby hadrem namočeným v octu. Pak rozhřejte troubu na vyšší teplotu – klidně na 150 °C. Ocet v teplé troubě snadno rozpustí mastnotu a nečistoty. Pak jen nechte troubu vychladnout a setřete hadříkem.
Další běžnou věc, kterou můžete na čištění trouby použít, je kypřicí prášek. Je ideální hlavně na čištění skleněných dvířek trouby. Smíchejte jeden balíček s teplou vodou. Vzniklou pastu naneste na dvířka a nechte minimálně 30 minut působit. Pak setřete.
Čistící funkce trouby
Některé trouby jsou vybavené samočistící funkcí a podle způsobu rozlišujeme na katalytické čištění, pyrolýzu nebo čistění párou. Někdy se jedná o samostatný program, v jiných případech pak spouštíte troubu dle daného způsobu.
Foto: electroworld.cz, Trouba s katalytickým čištěním a s pyrolytickým čištěním
Trouba s katalytickým čištěním je vybavena speciálním porézním povrchem, který dokáže v průběhu pečení vtáhnout mastnotu přímo do sebe a zároveň ji pak odstraňovat. Stačí vyprázdnit troubu, spustit program čištění nebo nastavit na pečení 250 °C po dobu 60 minut.
Obdobně je na tom i trouba s pyrolytickým čištěním. Zde se však vnitřní prostor trouby musí zahřát na extrémně vysokou teplotu, cca 500 °C, která nečistoty spálí na popel. Ač se jedná o nejjednodušší způsob čištění, je také energeticky nejnáročnější a zároveň musíte ještě samostatně vyčistit plechy a rošty.
Proto se stále více prosazují trouby s funkcí parního čištění, které sice vyžadují více součinnosti při otírání vnitřního prostoru, zároveň však můžete nechat plechy i rošty uvnitř, a tím si ušetřit další práci.
Horké tipy na závěr
Pokud je trouba hodně zanesená, pomůžete se tím, že před čištěním nalijete půl litru vody na plech a zapnete troubu na 30 minut. Vzniklá pára uvolní hrubé nečistoty a pak můžete pokračovat výše uvedenými způsoby. Také si dejte pozor a při čištění vnitřku trouby se vždy vyhněte ventilátoru, aby se přípravky nedostali k ložiskům, a nedošlo tak k jejich brzkému opotřebení.
Zdroj foto: Electroworld.cz