LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Stylový poslech hudby pro každého

Návrat osvědčené klasiky

Na konci 80. let 20. století byl vinyl považován za starou a zastaralou technologii poslechu hudby, takže se jeho osud zdál být zpečetěn. Příchod třetího tisíciletí naštěstí znovu probudil zájem o LP desky, které si dokázaly znovu vytvořit své místo na trhu, vdechly světu gramofonů nový život a do tohoto odvětví vstoupilo mnoho nových výrobců. Ať už jste mladý hipster, který hledá svůj první gramofon, nebo zralý uživatel, který potřebuje vyměnit dosluhující model, existuje široká nabídka zařízení, která poskytne adekvátní řešení pro co nejlepší poslech vinylů a produkty pro každý vkus i rozpočet.

Jak vybrat nejlepší gramofony?

Vzhledem k tomu, že existuje široká škála výrobků v každé cenové kategorii, není snadné určit jeden nejlepší a vždy závisí na preferencích konkrétního uživatele.  Existuje několik parametrů, které je při výběru ideálního zařízení zohlednit a vybrat si tak optimalizovaný model pro domácí poslech a najít správnou rovnováhu mezi cenou a výkonem. Níže jsou uvedeny technické a funkční vlastnosti, které Vám také mohou poskytnout stručnou informaci o tom, jak tyto gramofony fungují.

Design

Vzhledem k tomu, že se jedná o historický výrobek, jsou tvary obvykle zcela tradiční a zahrnují klasickou sadu mechanických prvků sestávající ze základny, talíře, ramene a kazety. Mnoho gramofonů má integrovaný horní kryt, zatímco jen některé mají reproduktory zabudované v těle a v některých případech jsou dokonce přenosné. Existují výrobci, kteří na trh uvedli vzácné příklady originálnějších designů, jako jsou superminimalistické modely nebo modely s vintage kufříkovými tvary.

Technologie

Ti, kteří se již v oblasti vinylů poměrně dobře orientují, vědí, jak je důležité věnovat přehrávání těchto médií maximální péči a vybrat si gramofon s dobrým potlačením vibrací, konstantní rychlostí talíře a správným přítlakem kazety. K tomu je třeba vzít v úvahu typ podvozku, pevný nebo odpružený, pohon talíře, přímý nebo řemenový, a především tvar ramene, přímé nebo esovité.

Připojení

Nejlepší gramofony musí mít kvalitní výstupy RCA, případně doplněné 3,5mm audio konektory a vstupem AUX-IN. Novější produkty mají také integrované porty USB a bezdrátové připojení Bluetooth, které v některých případech podporuje také standardy Hi-Res a aptX.

Výkon

 Není to jen otázka decibelů. Pro posouzení výkonu a kvality zvuku gramofonu je velmi důležité zkontrolovat přítomnost gramofonového předzesilovače, který je často integrován v modelech nižší a střední třídy: díky tomuto hardwarovému prvku je možné připojit reproduktory přímo ke gramofonu a okamžitě získat dobrý zvukový výstup. U dražších modelů je však vhodné je spárovat s externími zesilovači a Hi-Fi systémy, aby bylo možné co nejlépe řídit všechny parametry.

Funkčnost

Pokud si chcete usnadnit život, poohlédněte se po automatických systémech pro spuštění nebo zastavení přehrávání, které jsou schopny samy nastavit pohyb ramene a kazety. Velmi důležitá je také integrace systému proti prokluzování a regulátoru sklonu, který je často přítomen u profesionálnějších modelů. Novější produkty často obsahují funkce pro nahrávání zvuku, které mohou být užitečné pro ukládání oblíbených skladeb do digitálních souborů.

Pokud si z každého parametru vyberete to, co bude konkrétně vyhovovat Vašim představám a podmínkám, můžete si být jisti, že nákupem gramofonu získáte praktický a navíc velmi stylový doplněk. Navíc specifický zvuk hudby, který gramofon vydává je unikátní a naprosto nenahraditelný, a vy se na něj budete každý den těšit!

Zdroj foto: Mall.cz, Pixabay.com