LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Chléb Červené zrno propojil Pekárnu ZRNO ZRNKO a restauraci Červený Jelen

Oblíbená pekárna ZRNO ZRNKO rozšířila sortiment řemeslných chlebů o novinku Červené zrno. Červená v názvu nového chleba symbolicky předznamenává rovnou dvě zásadní informace. Totiž, že mistři pekaři v ZRNO ZRNKO při mísení chleba poprvé sáhli po mouce z červené pšenice a že pekárna ZRNO ZRNKO zahájila spolupráci s vyhlášenou pražskou restaurací Červený Jelen.

Řemeslný chléb Červené zrno se vyrábí z pšeničného kvasu metodou pomalé fermentace, kdy kyne 18 hodin v 6 stupních Celsia. Osahuje plzeňské pivo (přesněji pivní redukci z něj) a 15 % mouky z červené pšenice. Ta dává chlebu tmavší zabarvení, lehkou oříškovou příchuť a také cenné zdravotní benefity – obsahuje flavonoidy katechin, tannin a také antokyan – přírodní barvivo, které je zároveň antioxidantem. Přestože červená pšenice patří mezi původní druhy obilovin, u nás je používána spíše vzácně.

PODCAST: Pekárna ZRNO ZRNKO

Rozhovor se spolumajitelem pekárny ZRNO ZRNKO Ondřejem Kuchařem.

Chleba Červené zrno je první produkt z naší spolupráce s restaurací Červený Jelen. Oslovili nás s tím, že by chtěli unikátní a vynikající chléb, který by se hodil přesně pro jejich použití. Po několika pokusech jsme zvolili červenou pšenici pro obohacení chuti (ostatně – jakou jinou pšenici mate jíst v Červeném Jelenovi) a protože mají v Jelenovi skvělou plzeň, napadlo nás pro dobré snoubení chutí dát do těsta trochu redukce z ní. Dodá známou, mírně nasládlou a nahořklou chuť a vůni, a když si v Jelenovi dáte třeba tatarák s topinkami z našeho chleba, bude vám k němu plzeňské chutnat jako nikdy předtím” upřesňuje spolumajitel řemeslné pekárny ZRNO ZRNKO Ondřej Kuchař.

Kde všude tedy bude novinka Červené zrno k mání? Přímo v řemeslné pekárně ZRNO ZRNKO v pražských Nuslích, v pekařských kavárnách ZRNO ZRNKO v Praze 1, 2, 4 a 7 a samozřejmě v restauraci Červený Jelen jako skvělá příloha k masu z grilu. Z Jelena si navíc budete moci odnést celý bochník domů. Jen ho doporučujeme předem rezervovat na e-shopu www.spork.cz.

O ZRNO ZRNKO

ZRNO ZRNKO je řemeslná pekárna v pražských Nuslích. Přídavné jméno „řemeslná” v případě této pekárny není jen dobře vypadající slůvko bez obsahu, ale každodenní realita. Kváskové chleby, bagety, koláče, croissanty, loupáky… každý kousek tady pečou z těch nejlepších základních surovin, převládá ruční práce, která je jemnější než stroje, a těsto dostává dostatek času, aby se naplno rozvinula jeho chuť. Pekařské kavárny ZRNO ZRNKO najdete vedle Nuslí (Čestmírova 17a) také na Tyláku (roh Bělehradské a Rumunské), na Senovážném náměstí (Senovážné nám. 978/23), v centru Brumlovka (Brumlovka, Vyskočilova 1422/1a) a v Holešovicích (Palác Elektrických podniků, Bubenská 1477/1). A proč pekařská kavárna? Jednoduše proto, že k výtečnému pečivu si můžete dopřát stejně delikátní kávu. ZRNO ZRNKO má vlastní espresso směs – výsledek spolupráce se znalci z české pražírny Dos Mundos.

O RESTAURACI ČERVENÝ JELEN

Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a ? la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Více informací na:

www.zrnozrnko.cz

www.instagram.com/zrno_zrnko

www.facebook.com/Zrnozrnko

Zdroj foto: ZRNO ZRNKO, Červený jelen