LUXURYMAGAZINE.cz

Portál výhradně o luxusu…

Letiště Praha chystá od roku 2024 postupnou výměnu rentgenů

Bezpečnostní kontrola na Letišti Václava Havla Praha na druhém Terminálu by postupně do roku 2026 měla být pohodlnější. Cestující by při průchodu rentgenem s palubním zavazadlem nemuseli řešit, kolik tekutin si s sebou mohou vzít a zároveň by v kufru mohli ponechat elektroniku. Počítá s tím nový projekt Letiště Praha na výměnu detekčních technologií.

Cílem je zvýšit komfort cestujících při bezpečnostní kontrole, říká Radek Kučera, výkonný ředitel Bezpečnosti Letiště Praha. „V plánu je pořízení rentgenů s počítačovou tomografií, které umožňují ponechat tekutiny i všechna elektronická zařízení uvnitř zavazadla. Díky této technologii bude také možné uvolnit pravidlo o deklaraci a přepravě tekutin s limitací objemu do 100 mililitrů.“

Postupnou výměnu těchto rentgenů do procesu bezpečnostních kontrol na Terminálu 2 Letiště Praha plánuje zavést v letech 2024 až 2026. Vzhledem k prostorovým limitacím decentralizované kontroly na Terminále 1, není v současnosti možné tato zařízení implementovat do procesu detekčních kontrol cestujících, kteří odlétají do destinací mimo schengenský prostor. „Implementace nových zařízení pro Terminál 1 se váže na stavební úpravy a další rozvoj letiště,“ dodává Kučera.Letiště proto ve vybraných čekárnách zřídilo toalety a pítka.

Cestující si v současné době na palubu letadla s sebou mohou vzít tekutiny v balení o maximálním objemu 100 mililitrů. Všechna balení musí být umístěna v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o maximálním objemu jednoho litru na osobu.

Limit tekutin byl zavedený v roce 2006. Tehdy britská policie oznámila, že se jí podařilo zabránit útokům na letadla do USA, při kterých údajně chtěli teroristé využít výbušniny vyrobené až na palubě letounu z kapalin, proto je zakázána přeprava většího objemu tekutin a gelů.

Zdroj foto: Letiště Praha